Mijn eerste kennismaking met de vrouwen van Kafuta

Juli 2013,
Het is regenseizoen en het regent pijpenstelen wanneer Jerreh Manneh mij meeneemt naar Kafuta, waar een groep vrouwen in de spoelende regen ons met zang en dans verwelkomen. Binnen in een lemen huisje word ik aan hen voorgesteld en vervolgens vertelt de voorzitster van de groep mij wat zij zoal doen (alles in het Mandinka wat vervolgens keurig door Jerreh in het engels naar mij toe vertaald wordt).
Dan is het droog en gaan we weer naar buiten alwaar de vrouwen mij d.m.v. drama laten zien hoe ze hun eigen bevolking voorlichten over Malaria.
Ik kon het dan wel niet verstaan, maar begreep heel goed wat ze te vertellen hadden.


Ze willen vooral duidelijk maken dat je niet naar een Maraboe moet gaan wanneer je het vermoeden hebt dat je malaria hebt. Ga naar het gezondheidscentrum en laat je bloed prikken. Er is een medicijn wat snel werkt. En haal de gratis klamboes voor de zwangere vrouwen en kinderen onder de 5 jaar.
Het is geweldig om te zien hoe de vrouwen zich inleven in hun rol.
Dan is het weer tijd voor zang en dans, Jerreh en ik worden toegezongen, er wordt met twee stokken op een jerrycan getrommeld en de vrouwen dagen mij uit om mee  te dansen. Wat een geweldige eerste kennismaking.
Ik ben geïnteresseerd in hun werk en vraag of ik mee mag op een dag wanneer ze in hun gebied voorlichting gaan geven. Het is regenseizoen en tevens ramadan, maar toch wordt er een dag georganiseerd om gezamenlijk het leefgebied schoon te maken. Met originele Afrikaanse vegers gaan we zij aan zij alle bladeren, afgevallen fruit en ander afval opruimen. Je ziet dat iedereen in de wijk  mee gaat helpen; ook kinderen en mannen. Er zijn enkele harken en kruiwagens waarmee alles wordt afgevoerd. Waarheen? In een diepe kuil op afstand van de huizen.
Na zo’n 2 uren komen we aan bij een grote mangoboom, waaronder we een beetje kunnen uitrusten.

De dorpsoudste neemt het woord en vervolgens vertellen de vrouwen aan de gemeenschap wat ze moeten doen om de malariamug uit hun gebied te weren. Houd je woonomgeving schoon; muggen komen op afval, fruit en water af. Heb je regenwater in je compound, verwijder dat dan. Haal de gratis klamboes en ga bij de eerste symptomen naar de dokter. Over enkele weken zullen een aantal vrouwen van de groep terugkeren naar dit gebied om te controleren of men het ook werkelijk doet. In het gezondheidscentrum wordt bijgehouden wie een klamboe heeft gekregen.
Het was een weer een geweldige ervaring met de vrouwen van Kafuta.
Het is heel bijzonder hoe deze groep vrouwen geheel vrijwillig hun eigen bevolking helpt.
Hoe kan ik deze groep gaan helpen?
Ik besluit hen financieel te gaan ondersteunen. Ik ga Afrikaanse artikelen in Nederland verkopen zodat ik wat geld kan sparen voor deze groep. Want willen ze dit goede werk blijven doen dan is er geld nodig om de cursussen te volgen. Zowel voor het vervoer, de lunch en de cursusleiders.
 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.